De voorbereiding van de voorjaarsmarathon begint al in de winter!

Gepubliceerd door Organisatie Marathon Tilburg op


Voorzitter Jacques Kusters vertelt over zijn marathon voorbereiding.


Langzaam maar zeker ga ik me weer voorbereiden voor de training van de Marathon. Als organisator van de Marathon Tilburg kan ik helaas niet meelopen in Tilburg dus heb ik maar gekozen voor Rotterdam (een maand eerder). Genoeg schema’s te vinden op internet (o.a. RunX Tilburg) maar als looptrainer maak ik mijn schema zelf. Inmiddels heb ik al 20 Marathons gelopen in binnen- en buitenland. Ik ben géén snelle loper en mijn leeftijd (56) begint ook mee te tellen. Mijn eerste Marathon (tijd is niet belangrijk) had ik gepland onder de 4 uur – het werd 3:31 u. Slechte opbouw en te snel gestart waardoor ik op de 30 km gas terug moest nemen. Mijn snelste Marathon was in Utrecht 3:21 u. Een loper wil altijd meer ik wilde eigenlijk onder de 3:20 u. Er stond veel wind en er waren veel open stukken op het parcours. Een loper heeft altijd een excuus. Ik had wel een uitstekende voorbereiding gehad qua training (4x per week). Eenmaal gefinisht wist ik daarom dat er nog een snellere Marathon in kan zitten. Nu bijna 9 jaar later wil ik weer een mooie tijd lopen.

”Inderdaad de voorbereiding voor een voorjaarsmarathon begint in de winter.”

Mijn schema van drie maanden kenmerkt zich door wekelijks een lange duurloop te doen (3 weken opbouwen en 1 week minder kilometers). Ben je niet gewend om lange duurlopen te doen dan zal je eerder moeten starten. Een maand vóór de Marathon staat de langste duurloop van 35 kilometer op het schema. Daarna bouw ik het af. De week vóór de marathon bestaat uit rust, rust en nog eens rust.
Inderdaad de voorbereiding voor een voorjaarsmarathon begint in de winter. Kleed je goed aan (3 lagen kleding) en bij extreme temperaturen (met sneeuw) smeer je het gezicht in met vaseline zodat de snijdende kou niet naar binnen slaat. Koud krijg je het niet, na een paar kilometer krijg je het echt wel warm. Alleen als het glad is niet trainen! Safety first!
Neem genoeg water en gel mee zodat je motor blijft draaien op deze broodnodige brandstof. Minstens een uur van te voren eten – mijn voorkeur havermout met honing en appel of Brinta met Roosvicee.

Verder is mijn advies: duurlopen op de handrem (zeker géén wedstrijdtempo) en zorg voor afwisseling in je trainingsprogramma. Toverwoord voor trainen is afwisseling. Dus 1 lange langzame duurloop met daarnaast 2-3 trainingen (bijvoorbeeld 1 herstelloop 5 km; tempoloop 10 km; interval 10 km). Daarnaast is rust de belangrijkste training… Zorg dat je lichaam herstelt van al jouw trainingen. Een blessure kun je tijdens een Marathon voorbereiding niet gebruiken. 

Succes met jouw voorbereiding voor de Marathon Tilburg 19-05-2019!

Jacques Kusters
Voorzitter Stichting Marathon Tilburg

Categorieën: Blogs