Anderen naar een droomtijd helpen, Gaaf!

Gepubliceerd door Jacques Kusters op

In gesprek met twee pacers. Lopers die je in een wedstrijd herkent aan hun felle hesjes en ballon of vlag met een tijd erop. Ze lopen in een constant tempo en zorgen zo dat jij niet steeds op je klok hoeft te kijken en dat je, als je bijblijft, je beoogde tijd kunt halen. 

Pacers zijn ervaren lopers die weten met welke pace (snelheid dus) je moet lopen om bijvoorbeeld de marathon eindelijk eens binnen die vier uur te lopen. Of binnen de drie uur natuurlijk?
Tijdens Marathon Tilburg lopen per eindtijd twee of drie pacers mee voor de hele en de halve marathon. Op hun hesjes en ballonnen staat de tijd die ze gaan lopen. Ze zijn er speciaal voor jou, dus maak er vooral gebruik van!

ria lasker pacer marathon tilburg

Ria Lasker (midden)

“Pacer zijn is prachtig om te doen”
“Samen geef je niet op, verleg je je grenzen,” dat zegt Ria Lasker, pacer op 13 mei tijdens marathon Tilburg voor de eindtijd van 4:15 uur. “En het is gezelliger dan alleen. Door in het pasritme van een ander mee te lopen of net een stapje harder te gaan sleep je elkaar er doorheen.” 
Ria heeft genoeg loopervaring, ze heeft 8 marathons, 2 keer een 50 km en een 60 km gelopen.

Ria, hoe voelt die verantwoordelijkheid?
“Oefening baart kunst?,” grapt Ria. “Maar het is wel zo. Ik ben pacer geweest in verschillende wedstrijden voor verschillende afstanden. In Groningen, de halve in Almere en de hele marathon in Enschede. 13 mei komt daar dus het mooie en gezellige Tilburg bij.  Die verantwoording, ja, als pacer heb je die zeker. Je moet vlak kunnen lopen, de tijd in de gaten houden en de afstand. Je wilt je groepje bij elkaar houden dus moet ook in staat zijn ze door wat moeilijke momenten heen te helpen. Het geven van tips of vragen beantwoorden hoort er ook bij. En als het dan lukt je groepje naar die tijd te brengen… dat geeft zo’n ontlading. Misschien geeft het zelfs meer voldoening dan voor jezelf lopen.” 

Wat is Ria’s tactiek?
“Kwestie van omrekenen via een app en dan kom je op gewenste kilometer tijd per minuut uit. En daar haal ik een paar seconden per kilometer vanaf. Dat doe ik om wat reserve op te bouwen. De afstand is meestal iets langer omdat je niet altijd de ideale wedstrijdlijn kunt volgen. Door inhalen en drankposten bijvoorbeeld.” Ria glimlacht en vertelt verder. “Wat ook mooi meegenomen is, met 
een ballon boven je ben je ook makkelijker te herkennen op de foto’s en voor de speaker.” 

ton-rosenberg-pacer

Ton Rosenberg (midden)

Ton, wat is jouw tip voor mensen die als pacer willen gaan lopen?
“Kies een tempo dat je zeker aankunt. Ook als je een keer een mindere loopdag hebt. Dat heb ik niet gedaan de eerste keer dat ik als pacer liep en achteraf was het tempo eigenlijk te hoog voor me. Waardoor ik vaak terugviel en mijn best moest doen de andere pacers bij te benen. Achteraf was het eigenlijk wel prima, een pacer aan de achterkant die de boel bij elkaar houdt, maar ik was toch blij toen we er waren! Wat het fijnste is aan pacen, de leuke en dankbare reacties van de lopers die je geholpen hebt hun tijd te halen.”

Ton heeft zijn eigen loopgroepje; de Torosma groep.To(n) Ro(senberg) ma(rathon). Een clubje recreatieve lopers die samen de lange duurlopen voor de marathon lopen. Ton is daar de pacer. “Ik kijk heel vaak op mijn horloge en kom bijna altijd goed uit met het beoogde tempo.” Op dit moment traint de groep uiteraard voor de marathon 13 mei in Tilburg. Of, zoals hij het noemt, de Tilburg City Marathon.

Maak jij ons Marathon Tilburg Paceteam compleet?
Lijkt het jou ook wel wat de marathon eens van een andere kant te zien? Voor een aantal eindtijden zoeken we nog pacers. Vooral bij de halve marathon zijn nog wat plekken vrij. Als je als pacer meeloopt, doe je dat kosteloos. Kijk voor de precieze eindtijden even op onze site en meld je aan!

Categorieën: Blogs